XX° edycja targów Cibus 2021 odbędzie się w dniach od wtorku 31 sierpnia do piątku 3 września na Międzynarodowej Wystawie Żywności w Parmie.
Wstęp na targi Cibus jest otwarty wyłącznie dla krajowych i międzynarodowych profesjonalistów z branży spożywczej, handlu detalicznego i Ho.Re.Ca.
Konferencje będą organizowane w wyjątkowej i spójnej oprawie, nazwanej „Cibus Forum”, również po to, aby podkreślić kontynuację tego, co zostało wypracowane podczas ostatniego Cibus Forum we wrześniu 2020 roku.
Polskie firmy rolno-spożywcze zainteresowane udziałem w targach mogą zarejestrować się pod następującym linkiem:
https://www.cibus.it/en/application-form-buyers-cibus-2021-blv/
Wznowienie targów Cibus (edycja 2020 została odwołana z powodu pandemii) zbiega się z ożywieniem eksportu rolno-spożywczego: dane ISTAT, przetworzone przez Federalimentare, wskazują już na znaczną stabilizację w 2020 r. (+0,1% w pierwszych 10 miesiącach 2020 r.), która powinna przerodzić się w znaczny wzrost w pierwszej połowie 2021 r. Liczba ta wróży znaczny napływ międzynarodowych nabywców, do tego stopnia, że przeznaczono rekordowy budżet na zachęcanie do przyjazdu (podróże i pobyty zagranicznych nabywców).
Dialog z zagranicznymi nabywcami nie został przerwany w najtrudniejszych miesiącach pandemii: dzięki konsolidacji platformy My Business Cibus B2B i webinariów Cibus Lab, a także dzięki udziałowi Cibusa w wystawie Food Hotel China w Szanghaju (w listopadzie 2020 r.) oraz w targach Gulfood w Dubaju w lutym ubiegłego roku. Na targach Cibus 2021 spodziewanych jest około trzech tysięcy włoskich firm wystawiających się, a obecni będą wszyscy uczestnicy łańcucha rolno-spożywczego. Targi będą więc okazją do przeanalizowania najważniejszych zmian przyspieszonych przez pandemię, zarówno na poziomie produkcji, jak i konsumpcji.