Tytuł: Masterclass włoskie szynki ChNP Data: 27.02.2020 Lokalizacja: Akademia Kulinarna Whirpool w Warszawie Instruktorzy: Marco Ghia i Cristina Catese Program: 27 lutego 2020 odbędzie się drugie Masterclass z serii True Italian Taste, projektu promowanego i finansowanego przez Rząd Włoski, a realizowanego przez Assocamerestero – Stowarzyszenie Włoskich Izb Handlowych za granicą, w celu zwalczania zjawiska zwanego „Italian Sounding” oraz chronienia autentyczności wysokiej jakości produktów włoskich. Masterclass będzie poświęcony następującym włoskim szynkom ze świadectwem pochodzenia:
• Szynka Parmeńska DOP/ ChNP
• Szynka San Daniele DOP/ ChNP
• Szynka Toskańska DOP/ ChNP
Masterclass będzie skierowany do dwóch grup odbiorców.
Rano odbędzie się sesja dla restauratorów, importerów i dystrybutorów włoskich produktów działających w Polsce. Popołudniu natomiast dla polskich blogerów i influencerów.
Część I MASTERCLASS DLA RESTAURATORÓW I DYSTRYBUTORÓW WŁOSKICH PRODUKTÓW
10:00 start wydarzenia, rejestracja gości 10:15 – 10:30 prezentacja projektu True Italian Taste (prelegent: Emiliano Castagna – wiceprezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce, ekspert ds. włoskiej kultury kulinarnej i wina) 10.30 – 11.00 degustacja włoskich szynek ChNP (Prosciutto di Parma DOP, Prosciutto San Daniele DOP, Prosciutto Toscano DOP) z objaśnieniem smaku każdego ich rodzaju od słodkiego po słony (pod redakcją Emiliano Castagna) 11:00 – 12:00 serwowanie i prezentacja połączeń włoskiej szynki z innymi produktami (Marco Ghia – włoski szef kuchni) 12:00 – 12:30 czas na dyskusję, pytania, wywiady 13:00 – zakończenie wydarzenia
Część II MASTERCLASS DLA MEDIÓW, INFLUENCERÓW I BLOGGERÓW 18:00 start wydarzenia, rejestracja gości 18:15 – 18:30 prezentacja projektu True Italian Taste (prelegent: Emiliano Castagna – wiceprezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce, ekspert ds. włoskiej kultury kulinarnej i wina) 18:30 – 19:00 degustacja włoskich szynek ChNP (Prosciutto di Parma DOP, Prosciutto San Daniele DOP, Prosciutto Toscano DOP), z objaśnieniem smaku każdego ich rodzaju od słodkiego po słony (pod redakcją Emiliano Castagna) 19:00 – 20:30 warsztaty kulinarne z udziałem gości prowadzone przez szefową kuchni Cristinę Catese – po dwa przepisy dla każdego rodzaju włoskiej szynki ChNP 20.30 – 21:00 degustacja przygotowanych potraw i czas na pytania oraz wywiady 21:00 zakończenie wydarzenia
Już 27 lutego kolejny Masterclass z włoskie szynki ChNP w roli głównej – True Italian Taste
Home » Aktualności »
Już 27 lutego kolejny Masterclass z włoskie szynki ChNP w roli głównej – True Italian Taste
18 lutego, 2020
Dołącz do największej włoskiej społeczności przedsiębiorców w Polsce
Jesteś przedsiębiorcą i chcesz przyczynić się do rozwoju relacji biznesowej między Włochami a Polską? Lubisz Włochy i chcesz odkryć miejsce, które pozwoli Ci w pełni poczuć włoską atmosferę w Polsce? Nasze członkostwo jest dla Ciebie.
Elisabetta Caprino
Managing Director