MASTERCLASS: WŁOSKIE SERY DOP /ChNP

Home » Aktualności » MASTERCLASS: WŁOSKIE SERY DOP /ChNP

MASTERCLASS: WŁOSKIE SERY DOP /ChNP

15 listopada, 2019

 PRAWDZIWIE WŁOSKI SMAK – Masterclass: włoskie sery DOP/ChNP
Data: 19.11.2019
Pierwsza klasa mistrzowska: 10: 00-13: 30
Druga klasa mistrzowska: 17: 00-20: 30
Lokalizacja: Akademia Kulinarna Whirpool, Soho Factory, Mińska 25 / Lokal 57, 03-808 Warszawa
Pierwsze Masterclass projektu True Italian Taste odbędzie się 19 listopada, przedsięwzięcie jest promowane i finansowane przez Włoskie Ministerstwo Rozwoju Gospodarczego (MiSE), a realizowane przez Assocamerestero – Stowarzyszenie Włoskich Izb Handlowych za granicą, w celu przeciwdziałania zjawisku Italian Sounding i ochrony autentycznego włoskiego produktu wysokiej jakości. Masterclass będzie poświęcony włoskim serom, ze szczególnym uwzględnieniem:
• Parmigiano Reggiano DOP(ChNP)
• Pecorino Toscano DOP(ChNP)
• Gorgonzola DOP(ChNP)
• Mozzarella di Bufala Campana DOP(ChNP) Masterclass organizowane jest dla dwóch grup docelowych.
Rano będzie skierowany do restauratorów, importerów i dystrybutorów włoskich produktów działających w Polsce. Po południu poświęcone będzie polskim blogerom i influencerom.
Program Masterclass: PORANNE MASTERCLASS DLA RESTAURACJI I DYSTRYBUTORÓW 10:00 Rejestracja gości 10:20 Prezentacja włoskiego projektu True Italian Taste (Emiliano Castagna, wiceprezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce, ekspert włoskiej kultury kulinarnej i wina) 10:30 Prezentacja serów (Emiliano Castagna, wiceprezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce, ekspert włoskiej kultury kulinarnej i wina)
• Parmigiano Reggiano DOP(ChNP)
• Pecorino Toscano DOP (ChNP)
• Gorgonzola DOP(ChNP)
• Mozzarella di Bufala Campana DOP(ChNP)
11:30 Degustacja potraw przygotowanych przez szefa kuchni Marco Ghia – przy użyciu serów DOP(ChNP) (przepisy dla restauratorów w celu podkreślenia jakości serów) 12:45 czas na pytania 13:30 zakończenie wydarzenia POPOŁUDNIOWE MASTERCLASS DLA MEDIÓW, INFLUENCER, BLOGGER 17:00 Rejestracja gości 17:20 Prezentacja włoskiego projektu True Italian Taste (Emiliano Castagna, wiceprezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce, ekspert włoskiej kultury kulinarnej i wina) 18:30 Warsztaty gotowania z udziałem gości, pod okiem szefowej kuchni Cristiny Catese – przygotowanie po jednym daniu z każdego rodzaj sera (przepisy na domowe gotowanie, w celu podkreślenia jakości serów) 19:45 Czas na degustację i pytania 20:30 Koniec wydarzenia 

Dołącz do największej włoskiej społeczności przedsiębiorców w Polsce

Jesteś przedsiębiorcą i chcesz przyczynić się do rozwoju relacji biznesowej między Włochami a Polską? Lubisz Włochy i chcesz odkryć miejsce, które pozwoli Ci w pełni poczuć włoską atmosferę w Polsce? Nasze członkostwo jest dla Ciebie.

Elisabetta Caprino
Managing Director