Wielki sukces pierwszej edycji masterclass, projektu True Italian Taste dotyczącej włoskiego sera DOP (CHNP)

Home » Aktualności » Wielki sukces pierwszej edycji masterclass, projektu True Italian Taste dotyczącej włoskiego sera DOP (CHNP)

Wielki sukces pierwszej edycji masterclass, projektu True Italian Taste dotyczącej włoskiego sera DOP (CHNP)

21 listopada, 2019

 I sesja masterclass:
10:00-13:30 II sesji masterclass: 17:00-20:30 Lokalizacja : Akademia Kulinarna Whirpool, Soho Factory, Mińska 25/Lokal 57, 03-808 Warszawa
19 listopada wystartował w Warszawie projekt „True Italian Taste” w Polsce, jego celem jest w związku z tak zwanym zjawiskiem Italian Sounding dowartościowanie autentycznych włoskich produktów. Pierwszy masteclass poświęcony był następującym włoskim serom DOP(ChNP):
• Parmigiano Reggiano DOP(ChNP) • Pecorino Toscano DOP(ChNP) • Gorgonzola DOP(ChNP) • Mozzarella di Bufala Campana DOP(ChNP)
W przyjaznej lokalizacji, jaką jest szkoła gotowania Whirpool Akademii Kulinarna odbyły się dwie sesje masteclass: pierwsza rano dla restauratorów i operatorów ho.re.ca, druga późnym popołudniem dla dziennikarzy, blogerów i influencerów.
Wiceprezes Włoskiej Izby Handlo-Przemysłowej w Polsce Emiliano Castagna przedstawił projekt i jego cele, następnie przy udziale szefów kuchni Akademii Kulinarnej Marco Ghia i Cristiny Catese przeprowadzono dla zebranych 35 gości degustację serów wraz z objaśnieniami. Poranne masteclass ze „sprzedawcami” obejmowały analizę opakowań, w celu rozpoznawania oryginalnego produktu, specyfikacji konserwacji, łańcucha produkcji, charakterystycznych cech organoleptycznych i zastosowania w kuchni. Z influencerami, uczestnikami drugiej sesji masterclass w czasie warsztatów skupiono się na podkreśleniu niezwykłego charakteru i wyjątkowości produktów z Włoch oraz ich związku w zależności od obszaru produkcji. Na zakończenie degustacji program obejmował pokaz gotowania, w czasie którego uczestnicy brali czynny udział w przygotowywaniu potraw z promowanych serów.
Projekt będzie kontynuowany w 2020 r. poprzez organizację kolejnych dwóch warsztatów masterclass które zaplanowane są na luty i kwiecień 2020, zajęcia dotyczyć będą włoskich szynek DOP(ChNP) i włoskich win musujących (Franciacorta, Prosecco i Spumante). Projekt True Italian Taste jest promowany i finansowany przez włoskie Ministerstwo Rozwoju Gospodarczego (MiSE), a organizowany przez Assocamerestero – Stowarzyszenie Włoskich Izb Handlowych za granicą. 

Dołącz do największej włoskiej społeczności przedsiębiorców w Polsce

Jesteś przedsiębiorcą i chcesz przyczynić się do rozwoju relacji biznesowej między Włochami a Polską? Lubisz Włochy i chcesz odkryć miejsce, które pozwoli Ci w pełni poczuć włoską atmosferę w Polsce? Nasze członkostwo jest dla Ciebie.

Elisabetta Caprino
Managing Director