Włoskie aperitivo online, czyli True Italian Taste: Włoskie bąbelki

Home » Aktualności » Włoskie aperitivo online, czyli True Italian Taste: Włoskie bąbelki

Włoskie aperitivo online, czyli True Italian Taste: Włoskie bąbelki

18 czerwca, 2020

 Po oryginalnych włoskich szynkach, nadeszła pora na włoskie bąbelki. Na trzeciej włoskiej masterclass zorganizowanej w ramach projektu True Italian Taste zaprezentowano oryginalne włoskie wina musujące. O włoskich bąbelkach rozmawialiśmy w gronie znawców wina i kulinariów w bardzo nietypowej formie – aperitivo online!
Idealny sposób na letni wieczór? Odpowiedź jest prosta: grupa przyjaciół, kieliszek dobrego, włoskiego musującego wina i pyszne aperitivo! 17 czerwca o godzinie 19:00 w formie aperitivo odbyło się kolejne spotkanie w ramach cyklu True Italian Taste. Tym razem do tego wyjątkowego wydarzenia w prawdziwie włoskim stylu mógł dołączyć każdy! Darmowe i otwarte dla wszystkich zainteresowanych wydarzenie live można było zobaczyć na profilu Camera di Commercio e dell’Industria Italiana in Polonia oraz kanałach partnerów. Tym razem na naszym Masterclass w towarzystwie zaproszonych gości – znawców wina, dziennikarzy, sommelierów, dystrybutorów i szefów kuchni – rozmawialiśmy o znakomitych włoskich winach musujących:
· Trento DOC
· Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
· Franciacorta
· Asti DOCG.
O włoskich bąbelkach rozmawialiśmy w towarzystwie znawcy wina, redaktora naczelnego Magazynu Ferment, związanego z portalem Winicjatywa – Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarki kulinarnej Małgosi Minty, Ani Kotlińskiej-Bubały ze Stowarzyszenia Kobiety i Wino, redaktor naczelnej pisma Restauracja – Anny Jabłońskiej, szefów kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool – Cristiny Catese i Marco Ghia oraz Piotra Głowackiego – aktora i założyciela akcji #mimanchiitalia. Dyskusję poprowadził Emiliano Castagna z Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej.
Nasi eksperci przybliżali tradycje produkcji win musujących we Włoszech i o wyjątkowych aromatach zamkniętych w butelkach. Nasi eksperci podpowiedzieli, czym kierować się przy wyborze win i jak sparować je z ulubionymi daniami. Przy czym, degustowaliśmy wyśmienite włoskie, oryginalne produkty – dzięki czemu, można było choć przez chwilę poczuć się jak podczas tradycyjnego, włoskiego aperitivo.
Medialny patronat nad wydarzeniem objął portal Winicjatywa, Ferment. Pismo o winie, Food Service, OuiChef.pl, Restauracja. Pismo branży gastronomicznej oraz Stowarzyszenie Kobiety i Wino. Część win do degustacji dostarczył dystrybutor włoskich win Le Barbatelle, a włoskie specjały do przygotowania aperitivo dostarczyła firma North Coast.
_______________________
Projekt True Italian Taste jest finansowany przez włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej, promowany przez Assocamerestero oraz Włoską Izbę Przemysłowo-Handlową w Polsce w celu ochrony oraz promocji wartości autentycznych, włoskich produktów spożywczych na całym świecie. True Italian Taste jest częścią programu The Extraordinary Italian Taste. 

Dołącz do największej włoskiej społeczności przedsiębiorców w Polsce

Jesteś przedsiębiorcą i chcesz przyczynić się do rozwoju relacji biznesowej między Włochami a Polską? Lubisz Włochy i chcesz odkryć miejsce, które pozwoli Ci w pełni poczuć włoską atmosferę w Polsce? Nasze członkostwo jest dla Ciebie.

Elisabetta Caprino
Managing Director