
W czwartek 10 czerwca 2021 w restauracji SpaccaNapoli Powiśle w Warszawie odbędzie się Authentic Italian Table – uroczysta gala zwieńczająca działania szóstej edycji projektu True Italian Taste.
W wieczorze weźmie udział około 70 osób, w tym media i influencerzy, certyfikowane sklepy, importerzy i instytucje.
Wieczór poprowadzi prof. Tessa Capponi-Borawska, która od 1983 roku mieszka w Polsce i od ponad 20 lat pracuje na Wydziale Neofilologii Katedry Filologii Włoskiej Uniwersytetu Warszawskiego.
Jest autorką tekstów publikowanych w wielu polskich magazynach, takich jak „Twój Styl”, „Elle”, „Kuchnia”, „Gazeta Wyborcza”, „W Drogę”, „Rzeczpospolita” oraz książki „Moja kuchnia pachnąca bazylią”. „Dziennik toskański” i wiele innych publikacji dotyczących historii kuchni włoskiej i kultury kulinarnej.
Podczas wydarzenia, wspólnie ze wszystkimi partnerami projektu, od Slow Food Warszawa po Gault & Millau i Winicjatywę, omówione zostanie znaczenie włoskich produktów wysokiej jakości, sposoby podnoszenia świadomości konsumentów w Polsce oraz turystyka winiarska i kulturowa we Włoszech.
W tym roku do promocji produktów Made in Italy włączono przede wszystkim specjalną kategorię serów, należącą do Prezydium Slow Food. Będzie to aż 8 serów z 8 różnych regionów, które opowiadają o tradycjach różnych terytoriów Półwyspu, w połączeniu z winami.
Po degustacji serów, gościom zostanie zaserwowana kolacja, podczas której będą mieli okazję skosztować prawdziwych włoskich przysmaków w całkowicie włoskim stylu.
—-
Projekt True Italian Taste jest promowany i finansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej i realizowany przez Assocamerestero we współpracy z włoskimi Izbami handlowymi za granicą, ma na celu wzmocnienie i ochronę autentycznych włoskich produktów. True Italian Taste jest częścią programu „ The Extraordinary Italian Taste „.