Emilia-Romania, ENIT i CCIIP razem na rzecz promocji IX edycji Tygodnia Kuchni Włoskiej w Warszawie

Home » Aktualności » Emilia-Romania, ENIT i CCIIP razem na rzecz promocji IX edycji Tygodnia Kuchni Włoskiej w Warszawie

Emilia-Romania, ENIT i CCIIP razem na rzecz promocji IX edycji Tygodnia Kuchni Włoskiej w Warszawie

21 listopada, 2024

20 listopada 2024 roku Warszawa stała się miejscem wyjątkowego wydarzenia, które miało na celu uczczenie kulinarnych i kulturowych skarbów Emilii-Romanii – regionu uznawanego za serce włoskiej tradycji gastronomicznej.

Spotkanie, zorganizowane w ramach IX edycji Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie, zostało przygotowane przez ENIT – Narodową Agencję Turystyki, Region Emilia-Romania (APT Servizi) oraz Włoską Izbę Handlowo-Przemysłową w Polsce (CCIIP). Wydarzenie odbyło się w przestrzeni Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie, idealnym miejscu do doświadczenia autentycznej włoskiej kuchni.

Oficjalne powitanie należało do Germana Carboniego z Ambasady Włoch w Polsce, Stefana Zedde z ENIT oraz Lydii Zoffoli z Biura Promocji Regionu Emilia-Romania. W swoich przemówieniach podkreślili oni bogactwo dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Emilii-Romanii, zwracając uwagę na kluczową rolę konsorcjów w zapewnianiu najwyższej jakości i autentyczności produktów regionalnych.

22 czołowych polskich mediów i influencerów, zaproszonych na wydarzenie, miało okazję dosłownie „ubrać fartuchy” i wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez szefową kuchni Cristinę Catese. Pod jej czujnym okiem goście przygotowywali tradycyjne tagliatelle al ragù, poznając sekrety receptury i świetnie się bawiąc w ciepłej i serdecznej atmosferze. Dodatkową satysfakcję przyniósł im fakt, że mogli skosztować własnoręcznie przygotowanego dania, co sprawiło, że warsztaty stały się niezapomnianym doświadczeniem.

W trakcie wydarzenia odbyła się również degustacja regionalnych specjałów, takich jak Prosciutto di Parma DOP, Mortadella Bologna DOP, Parmigiano Reggiano DOP, Squacquerone DOP, Grana Padano DOP, Aceto Balsamico di Modena IGP, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP, Piadina Romagnola IGP oraz musujący Lambrusco. Produkty te zostały dostarczone przez konsorcja z Emilii-Romanii, które są prawdziwą perłą regionalnego dziedzictwa enogastronomicznego. Emilia-Romania może się poszczycić aż 44 certyfikowanymi produktami.

Zwieńczeniem wydarzenia był przyjacielski lunch, podczas którego uczestnicy mieli okazję spróbować nie tylko przygotowanych przez siebie tagliatelle, ale także innych tradycyjnych specjałów, w pełni zanurzając się w smakach regionu.

To spotkanie było nie tylko hołdem dla włoskiej doskonałości kulinarnej, lecz także cenną okazją do promocji Emilii-Romanii jako wyjątkowej destynacji dla miłośników autentycznych doświadczeń łączących kulturę, smak i gościnność.

Dołącz do największej włoskiej społeczności przedsiębiorców w Polsce

Jesteś przedsiębiorcą i chcesz przyczynić się do rozwoju relacji biznesowej między Włochami a Polską? Lubisz Włochy i chcesz odkryć miejsce, które pozwoli Ci w pełni poczuć włoską atmosferę w Polsce? Nasze członkostwo jest dla Ciebie.

Elisabetta Caprino
Managing Director