W środę, 26 maja 2021 roku, w ramach tegorocznej edycji programu True Italian Taste w szkole gotowania Pracownia Lary w Warszawie odbędą się dwa warsztaty Masterclasses poświęcone włoskim serom i winom.
Warsztaty Masterclasses odbędą się w dwóch turach, jeden w godzinach porannych i drugi w godzinach popołudniowych i będą przygotowane dla około 60 osób, w tym mediów i influencerów, detalistów i importerów.
Wybrane na to wydarzenie sery pochodzą z 8 różnych regionów Włoch i należą do kategorii Slow Food. Do każdego sera zostało dobrane również odpowiednie wino.
Prelegentami wydarzenia będą Tessa Capponi-Borawska z Katedry Neofilologii Wydziału Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego oraz sommelier Tomasz Prange-Barczyński z www.winicjatywa.pl.
Podczas imprezy odbędzie się degustacja serów, z podziałem na te pochodzące z mleka krowiego i owczego, wzbogacona narracją o historii i lokalnych tradycjach każdego z 8 regionów.
Projekt True Italian Taste jest promowany i finansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej i realizowany przez Assocamerestero we współpracy z Włoskimi Izbami Handlowymi za granicą, w celu wzmocnienia i ochrony autentycznych włoskich produktów spożywczych. True Italian Taste jest częścią programu “The Extraordinary Italian Taste”.