Włoski wieczór – Authentic Italian Table w Warszawie

Home » Aktualności » Włoski wieczór – Authentic Italian Table w Warszawie

Włoski wieczór – Authentic Italian Table w Warszawie

16 czerwca, 2021

W czwartek 10 czerwca 2021 w restauracji SpaccaNapoli Powiśle w Warszawie odbył się Authentic Italian Table – uroczysta Gala zwieńczająca szóstą edycję projektu True Italian Taste.

Na Gali oprócz mediów i influencerów, obecni byli także importerzy i właściciele certyfikowanych sklepów sprzedających włoskie produkty. Wydarzenie rozpoczęło się od wystąpienia przedstawiciela Ambasady Włoch w Polsce – Pierwszego Sekretarza Simone Balzani.

Następnie Elisabetta Caprino- Sekretarz Generalny Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce mówiła o projekcie True Italian Taste i przekazała podziękowania wszystkim właścicielom sklepów, które do tej pory przeszły pozytywnie proces certyfikacji i otrzymały certyfikat Made in Italy.

Wieczór poprowadziła prof. Tessa Capponi-Borawska oraz Tomasz Prange- Barczyński z winicjatywa.pl, którzy opowiadali o 8 niezwykłych włoskich serach i regionach, które były bohaterami tegorocznej edycji projektu True Italian Taste w Polsce.

Nie zabrakło też gości specjalnych tego wieczoru. Pierwszym była Lucyna Zembowicz ze Stowarzyszenia Slow Food Warszawa, która przedstawiła zgromadzonym ideę filozofii smacznego, zdrowego jedzenia i promocji produktów lokalnych. Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau opowiadała o tym, jak ewoluował rynek produktów luksusowych w Polsce. Natomiast Bartosz Wilczyński z Radia Kulinarnego mówił o roli lokalnych producentów serów i wzroście ich znaczenia na rodzimym rynku.

Wydarzenie uświetnił wyjątkowy gość – Salvatore Bussu z Ollolai, producent sera Fiore Sardo dei pastori. Pokazał On na żywo wszystkim gościom, jak wygląda tradycyjna produkcja sera. W czasie pokazu Salvatore powiedział: „nasz ser jest wytwarzany tymi samymi technikami od tysięcy lat. Mamy 1800 owiec, które mają 200 akrów ziemi do wypasu” i zaraz dodał: „Ten ser jest wyrazem ducha Sardyńczyków. To mocny ser, jak charakter Sardyńczyków”.

Po degustacji serów, odbyła się kolacja, podczas której goście mieli okazję skosztować pysznych prawdziwych włoskich dań.

Dołącz do największej włoskiej społeczności przedsiębiorców w Polsce

Jesteś przedsiębiorcą i chcesz przyczynić się do rozwoju relacji biznesowej między Włochami a Polską? Lubisz Włochy i chcesz odkryć miejsce, które pozwoli Ci w pełni poczuć włoską atmosferę w Polsce? Nasze członkostwo jest dla Ciebie.

Elisabetta Caprino
Managing Director