W czwartek 10 czerwca 2021 w restauracji SpaccaNapoli Powiśle w Warszawie odbył się Authentic Italian Table – uroczysta Gala zwieńczająca szóstą edycję projektu True Italian Taste.
Na Gali oprócz mediów i influencerów, obecni byli także importerzy i właściciele certyfikowanych sklepów sprzedających włoskie produkty. Wydarzenie rozpoczęło się od wystąpienia przedstawiciela Ambasady Włoch w Polsce – Pierwszego Sekretarza Simone Balzani.
Następnie Elisabetta Caprino- Sekretarz Generalny Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce mówiła o projekcie True Italian Taste i przekazała podziękowania wszystkim właścicielom sklepów, które do tej pory przeszły pozytywnie proces certyfikacji i otrzymały certyfikat Made in Italy.
Wieczór poprowadziła prof. Tessa Capponi-Borawska oraz Tomasz Prange- Barczyński z winicjatywa.pl, którzy opowiadali o 8 niezwykłych włoskich serach i regionach, które były bohaterami tegorocznej edycji projektu True Italian Taste w Polsce.
Nie zabrakło też gości specjalnych tego wieczoru. Pierwszym była Lucyna Zembowicz ze Stowarzyszenia Slow Food Warszawa, która przedstawiła zgromadzonym ideę filozofii smacznego, zdrowego jedzenia i promocji produktów lokalnych. Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau opowiadała o tym, jak ewoluował rynek produktów luksusowych w Polsce. Natomiast Bartosz Wilczyński z Radia Kulinarnego mówił o roli lokalnych producentów serów i wzroście ich znaczenia na rodzimym rynku.
Wydarzenie uświetnił wyjątkowy gość – Salvatore Bussu z Ollolai, producent sera Fiore Sardo dei pastori. Pokazał On na żywo wszystkim gościom, jak wygląda tradycyjna produkcja sera. W czasie pokazu Salvatore powiedział: „nasz ser jest wytwarzany tymi samymi technikami od tysięcy lat. Mamy 1800 owiec, które mają 200 akrów ziemi do wypasu” i zaraz dodał: „Ten ser jest wyrazem ducha Sardyńczyków. To mocny ser, jak charakter Sardyńczyków”.
Po degustacji serów, odbyła się kolacja, podczas której goście mieli okazję skosztować pysznych prawdziwych włoskich dań.